Lelkitámasz - Tábit Sarolta klinikai szakpszichológus blogja

Lelkitámasz

Veled is előfordult már, hogy nem a legjobb ajándékot kaptad?

Mielőtt ajándékoznál, ezeket gondold át!

2017. február 23. - Lelkitámasz

skydiving-721299_960_720.jpg

Biztosan veled is előfordult már, hogy nászajándékként, vagy születésnapra megkaptad a sokadik kávéscsészét, kenyérpirítót, virágvázát, aktuális sikerkönyvet, és már abban a pillanatban tudtad, hogy az ajándék vagy a szekrényed mélyén landol, vagy hamarosan továbbajándékozásra kerül…

guinea-pig-1969698_960_720.jpg

Nagyanyáink még évtizedeken át óvták az esküvői csetreszeket és csak ünnepeken terítettek meg a házi ezüst evőeszközzel és a Hollóházy porcelán készlettel. Ugyanígy mágikus ereje volt az első babacipőnek, a munkahelyi kitüntetéseknek és nem egy virágcsokor is megszárítva hevert a polcokon. A generációk évtizedeken át őrizgették a Bródy János által megénekelt filléres emlékeket.

De a világ nagyot fordult, és persze az emberek mentalitása és tárgyakhoz való kötődése is.
parachutists-1752667_960_720.jpg

siklóernyőzés

Már semmit nem javítunk, hanem cserélünk. Fetisizált tárgyaink könnyen elromlanak, kidobásra ítéltetnek és a divat folyamatos változása újabb szerzeményekre csábít. Az urbanizáció elterjedésével vágyaink is egyre gyorsabban változnak, alakulnak.
2fc60e307703cc094ea6a5e511a0425e.jpg

szabadesés szimulátor

Lehet-e adni bármi értékeset, ami „nem megy ki a divatból”?

Egyre fontosabbá válik az embereknek kevés szabadidejük – akár extrém módon történő – élményszerű eltöltése, exkluzív programokkal, különleges csapatépítő tréningekkel.

team-1259609_960_720.jpg

csaptatépítő rafting túra

Ezt a növekvő igényt hivatottak kielégíteni a virtuális élményplázák, ahol válogathatunk kalandtúrából, extrém autóvezetésből, különleges bórkóstolóból, vagy erotikus masszázsestéből.
a91952124a4d70a3707463603e05b583.jpg

Valószínűleg az emberek emelkedett ingerküszöbe és változatosság iránti vágya gerjeszti azt a jelenséget, hogy ma már klasszikus családi ünnepre sem szentírás ékszert, könyvet, dísztárgyat ajándékozni, hanem egyre gyakoribbak az élményajándékok.
nem_dolgok_hanem_elmenyek_1200x720.jpg

forrás: ÉlményPláza facebook oldal

Bármekkora népszerűségnek is örvendjenek az ilyen típusú ajándékok, azért pszichológusként azt javasolnám, hogy a megfelelő ajándék kiválasztásához ismerjük meg jobban a megajándékozott személyt. Hiszen mit kezd majd a klausztrofóbiás egy sétarepüléssel, vagy egy szabadulószobás élménnyel? Egy Hidrofóbiás biztosan nem fog részt venni egy élményvitorlázáson és talán a nagyinak sem a legjobb ajándék egy trendi gasztro-kurzus, amikor a szuvidálás szóról a kedvenc szappanopera főhőse jut eszébe.
parachute-1242426_960_720.jpg

Az élményajándékok választéka igen széles. A fiatalabb és az idősebb korosztály is megtalálhatja a számára megfelelőt. Tízezer forint alatt és bőven százezer forint felett is választatunk élményeket. A döntés rajtunk áll, de ha még egy hozzánk közel álló, jól ismert személynek, családtagnak is választunk ajándékot, akkor is számos kérdés felmerülhet bennünk.

Mit akarnak a mai fiatalok: tárgyakat vagy élményeket? Maradandóbb-e egy extrém élmény, mint egy ezüst fülbevaló?

Szerencsés esetben, ha a személy és az élmény illeszkedik, szerettünk legtitkosabb álmát válthatjuk valóra, ha nem, marad a csalódás és a düh, hiszen az ajándék lehet, hogy pont egy gyönge pontunkra tapint rá.
1.jpg

Jó tanács: gondoljuk át, kinek milyen élményt, bátorságpróbát, komfortzónáját elhagyni kényszerítő kikapcsolódást ajándékozunk. Senki nem lesz képes pár hét alatt félelmeit, gátlásait legyőzve szorongó nyusziból prérifarkassá válni és részt venni egy éjszakai infrapuskás vadászaton. Ahhoz egy új személyiséget, és egy új életet is kellene ajándékoznunk szerettünknek. (Ajánló egy abszolút amerikai film, melynek címe: Az ajándék)
imag1256.jpg

élménylövészet

Tehát végső soron az élményajándékokra is igaz az, hogy egy rosszul megválasztott ajándék, ha nem is a szekrény mélyén, de valamelyik ismerősnél landol. De akár teli találat is lehet. Valami olyan, amit már régóta ki szeretett volna próbálni, csak eddig nem volt rá lehetősége.

Hogy ajándékozottunknak életre szóló élményt tudunk-e adni, az jórészt csak azon múlik, hogy mennyire ismerjük a másik személyiségét és igényeit. Ehhez néha elég egy mély és őszinte beszélgetés is. Sajnos, míg az élményajándékok száma növekszik, előbbieké folyamatosan csökken.

fotók: Pinterest, ÉlményPláza

Ha úgy érzed, lelki támaszra van szükséged, Sarolta segít.

www.lelki-tamasz.hu

süti beállítások módosítása